sitemap.xml
   הודעה לבעלי האתר

תקופת הניסיון הסתיימה, יש ליצור מנוי דרך ממשק ניהול האתר.
האתר נכנס לרשימת המחיקה ויימחק בקרוב
לחץ כאן אם אינך זוכר את כתובת ממשק ניהול האתר שלך.
קוימברה

קוימברה

קואימברה היא העיר השמינית בגודלה בפורטוגל, היא הייתה בעברה עיר הבירה של פורטוגל ובה ישבו בעבר גם המורים (הערבים) והרומאים (שהתיישבו בתחילה בקונימבריגה אך עברו לקוימברה היות וניתן היה להגן עליה יותר בקלות בגלל מיקומה הגבוה). בשנת 1147 שוחררה העיר משלטון המורים במסגרת הרקונקיסטה, הכיבוש הנוצרי מחדש, ואז הופכת העיר להיות עיר הבירה של פורטוגל למשך כ-100 שנים, רק בשלטונו של אלפונסו השלישי העיר ליסבון הופכת לבירת פורטוגל ובתמורה עוברת בשנת 1290 האוניברסיטה שהייתה עד אז בליסבון לעיר קואימברה. העיר הייתה ידועה בעבודות הנפחות, הטקסטיל ותיירות, והיום היא ידועה בעיקר בזכות האוניברסיטה ההיסטורית שלה, ובסטודנטים שלה (מעל ל 20,000 סטודנטים), עוד ידועה העיר בפסטיבל למלכה הקדושה איזבל המתקיים אחת לשנתיים בתאריך 4/7.


                                                          תצפית על האוניברסיטה
 
המלך דוניש היה מלך טוב לעמו אולם היה קמצן במקצת, המלכה איזבל היתה עסוקה במעשי צדקה והיתה לוקחת אוכל מהארמון ומחלקת לעניים ברחבי העיר. באחד הפעמים עקב המלך אחר אשתו המלכה וראה אותה עם מעיל כשמתחתיו היה לחם אותו התכוונה לחלק לתושבי העיר, כאשר שאל אותה המלך מה יש לה מתחת למעיל היא אמרה שושנים, ופתחה את מעילה ושם היה זר שושנים. זהו אחד מהניסים שהפך אותה לקדושה כ-200 שנים לאחר מותה. כיום המלכה קבורה במנזר דה סנטה קלרה א-נובה ויש האומרים כי הגופה נשארה שלמה, אחת לשנה נפתח קברה ומספרים כי הוא מריח כמו זר שושנים.
מחצר המנזר ניתן לבצע תצפית על העיר ועל אזור האוניברסיטה, להיכנס למנזר (עלות תרומה 1 אירו לאדם) ולראות את פנים הכנסייה וארון הקבורה של המלכה איזבל.

 
                                                                   פסל המלכה איזבל
 
האוניברסיטה של קוימברה הוקמה בשנת 1290 והיא העתיקה ביותר בפורטוגל. היא הוקמה במקור בעיר ליסבון על ידי המלך דוניש והועברה לעיר על ידי המלך זואאו השלישי אשר העביר אותה לאזור ארמון המלך ושם היא קיימת עד היום. 

                                                   הכניסה לאולמות הלימוד באוניברסיטה

 
הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה שומרים עד היום על מינהגי סטודנטים עתיקים, גרים בבתי אחווה משותפים,  עוטים בזמן הלימודים גלימות שחורות ועורכים פסטיבל אחת לשנה בחודש מאי לציון סוף שנת הלימודים האקדמית ובו הם חוגגים במשך שבוע שלם בשתיה וריקודים ושורפים בטקס את סרטי הפקולטות הצבעוניים שלהם.


                                                                  מגדל השעון
 
מגדל השעון הנמצא בכיכר נקרא גם "מגדל העז", במאות ה-18 וה-19 התעללו הסטודנטים הוותיקים בסטודנטים הצעירים, והדרך היחידה של הסטודנטים להימלט מההתעללות של הבוגרים הייתה בריצה מהירה כמו עזים כאשר השעון בראש המגדל צילצל.


                                                               אחד מחדרי הספריה
 
ספריית האוניברסיטה היא אחת מהספריות היפיפיות בעולם, הספריה היא מתקופת הבארוק והרוקוקו, מתקופת המלך זואאו החמישי מהמאה ה-18. 
הספריה הוכתרה על ידי עיתון הדיילי טלגרף כספריה היפה ביותר בעולם, יש בה 3 חדרים כאשר כל חדר מעוצב בצבעים שונים, ירוק וזהב, אדום וזהב, שחור וזהב ובעץ אקזוטי שהגיע מברזיל ועוצב במוטיבים סיניים.
שטחה של הספריה הוא 1250 מטר מרובע ובתוכה נמצאים כ-300,000 ספרים בהם יכולים לעיין אך ורק חוקרי האוניברסיטה, בהזמנה מראש ובתוך תחומי הספריה בלבד.
כדי לשמור על הספרים העתיקים ולהילחם בתולעי העש משתמשים בספריה בלוחמה ביולוגית, תוך שימוש בעטלפים המשוחררים בלילה מפתחים מיוחדים בקירות, כאשר על הריהוט מגינים מלשלשת העטלפים בעזרת מפות מעור.
 
לביקור בתוך מבני האוניברסיטה כולל בספריה יש לבצע הזמנה מראש לשעה ספציפית ויש לכך עלות כספית, ניתן לבקר ללא עלות וללא תאום מוקדם בכיכר האוניברסיטה בלבד.

 
                                                               דרך "שוברי הגב"
 
משטח האוניברסיטה ניתן להגיע רגלית דרך שביל המדרגות הנקרא דרך "שוברי הגב" לכיוון מרכז העיר. במהלך הירידה נוכל לראות את הקתדרלה הישנה הבנויה מאבן גיר, אבן אותה ניתן לעבד בקלות יחסית אך היא נשחקת מהר מאוד, הבנויה בסגנון הבארוק. בסיום הירידה מגיעים לשער המורי, דרכו מגיעים למדרחוב הנמצא במרכז העיר התחתית, בבאישה. אם נלך ימינה במדרחוב נגיע לכנסיית סנטה קרוז שם קבורים המלכים הראשונים של פורטוגל.
 
                                                                  השער המורי



קצת על אהבת קוימברה, סיפור האהבה הגדול:

במסגרת חיזוקי הקשרים המדיניים אשר היו נהוגים בעבר, נסיך הכתר דום פדרו מפורטוגל אולץ להתחתן עם הנסיכה הקסטיליאנית קונסטנסה. כאשר הגיעה משלחתה של הנסיכה אל חצר נסיך הכתר בפורטוגל צדה את עיניו דמותה של אחת מבנות לוויתה של הנסיכה, אינס דה קסטרו אשר הייתה יהודיה מומרת והגיעה ביחד עם הנסיכה לשמש לה לחברה בחצר המלכות הזרה.
הנישואים המלכותיים התקיימו ונסיך הכתר הוציא את אינש מחצר הארמון ובנה עבורה ארמון קטן ליד נהר המונדגו שבקויימברה. כאשר נודע הדבר למלך אפונסו הרביעי הוא מיהר לשלוח את אינש בחזרה לספרד. כעבור כשנתיים נפטרה קונסטנסה הנסיכה הקסטילאנית ושליחי נסיך הכתר יצאו מיד והביאו את אינש חזרה לארמונה, פדרו התחתן עם אינס ורק לאחר מכן ביקש את רשות אביו. 
המלך אפונסו התייעץ עם אנשיו מה לעשות ואלו ייעצו לו לרצוח אותה מחשש שהמלך יושפע ממשפחתה של אינש דה קסטרו שהייתה משפחה חשובה בספרד. ואכן, בעת שנסיך הכתר שהה במסע צייד בצפון הארץ הובאה אינש ו- 3 מילדיה אל המלך אשר ערך לה משפט שדה בהאשמה כי פעלה בניגוד לאינטרסים של פורטוגל והיא וילדיה הוצאו מיידית להורג. 
נסיך הכתר פדרו הבליג וכאשר מת המלך אפונסו כעבור שנתיים ופדרו עולה לשלטון הוא מצווה להוציא את השלד של אינס מהקבר ולהלבישה בבגד מלכות, לעטור כתר לראשה ולהושיבה על כס המלוכה, ואז כפה על כל אנשי חצרו לנשק את כף ידה.


                       
                                  קברי המלך פדרו והמלכה אינס דה קסטרו במנזר באלקובסה

לאחר מותו מצווה המלך פדרו לקבור את שניהם במנזר אלקובסה כשרגליו מונחות מול רגליה בקברים מפוארים כך שבתחיית המתים לכשיצאו מארונותיהם, הדמות הראשונה בה יפגשו יהיה האחד את אהובתו, על קיברה של אינס נרשם : ETA O FIM DE MONDO = עד קץ העולם.

 

                                                      קויימברה - עמליה רודריגז



 

תרגום השיר קוימברה לעברית:

קוימברה היא שעור 
של חלום ומסורה
השיר הוא המורה
והירח - הפקולטה
הספר הוא האישה
יעבור רק מי שידע
וילמד כאן להגיד - כמיהה.
קוימברה של השופל
את עדיין הבירה


של אהבה בפורטוגל, עדיין
קוימברה היכן שפעם
בדמעות התרחשה
ההסטוריה של אינס
היפה
קוימברה של השירים
כה מתוקה, שבך אנו שמים
את ליבותינו העירומים
קוימברה של הבוגרים
ולנו הזמרים
מקור האהבה, זו את
 



 
עמיר פרי - מלווה ומדריך טיולים בחו"ל
תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה
5.
אהבת דון פדרו ואינס דה קסטרו
02/08/16 20:40
מאת: ארז יוסף
מרגש,נהדר.לאחר טיול מקסים בפורטוגל.מצטרף לשיר הנהדר של אבורה .
4.
נהדר
21/05/16 16:25
מאת: אדריאנה דדיה
אתר מקסים, כתבות נהדרות ותמונות שעושות חשק להיות שם
תודה
3.
פורטוגל
21/05/16 15:40
מאת: גילה
הי עמיר,
בפסח ביקרתי בפורטוגל (בהדרכתו של גיורא ברק).
ועכשיו היה ממש תענוג לקרוא ולהזכר.
2.
מדהים
01/12/15 23:59
מאת: סימה ניסני
תודה רבה. אתה אחלה
1.
תודה (ל"ת)
29/05/14 01:06
מאת: איילה


דף הבית